HAY-festivaaleilla kohtasivat lukijat ja 39 eurooppalaista kirjailijaa

Euroopan 39 menestynyttä lasten- ja nuortenkirjailijaa kutsuttiin koolle kansainvälisille lasten ja nuorten HAY – kirjallisuusfestivaaleille Tanskaan 25.-29.10.2017. Suomesta tapahtumaan osallistuivat kirjailijat Salla Simukka ja  Maria Turtschaninoff.

Salla Simukka on Tampereella asuva kirjailija, jonka Lumikki Andersson – trilogian käännösoikeudet on myyty yli 50 maahan. Trilogiasta on tekeillä myös Hollywood – elokuva. Simukka on palkittu useaan otteeseen muun muassa Topelius-palkinnolla vuonna 2013 ja Lasten LukuVarkaus-palkinnolla vuonna 2017.

Maria Turtschaninoff on Karjaalla asuva suomenruotsalainen fantasiakirjailija, jonka
teos Maresi voitti Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon ja Finlandia Juniorin vuonna 2014.
Brittiläinen elokuvayhtiö on ostanut Maresin elokuvaoikeudet.

Maria Turtschaninoff ja Salla Simukka

 

Kirjailijoiden ennakkotehtävänä oli kirjoittaa tarina aiheesta “Journey”. Tarinat koottiin kahteen antologiaan Quest ja Odyssey. Salla Simukan novelli Etäisyys käsittelee parikymppisen tytön rakkautta ja tunteita toista tyttöä kohtaan. Turtschaninoffin novelli Matkatoimisto vie lukijat matkalle fantasiamaailmaan.

Aarhusin keskustakirjaston tunnelmaa ennen HAY-festivaalien avajaisia.

 

HAY – kirjallisuusfestivaali on merkittävä alan kansainvälinen tapahtuma. Festivaaleja järjestetään vuosittain useita ympäri maailmaa. Tapahtumassa lapset, nuoret ja aikuiset lukijat ja kirjojen kirjoittajat saavat mahdollisuuden kohdata toisensa ja vaihtaa ajatuksiaan lukuisissa tilaisuuksissa festivaalien aikana.

Aarhusin festivaalit avasi Tanskan kruununprinsessa Mary, joka edistää lasten ja nuorten hyvinvointia Tanskassa Mary Fonden – konseptin kautta.

Sieltä hän saapuu! Tanskan kruununprinsessa Mary tuli avaamaan HAY – lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaalit Aarhusiin. Tapahtuma järjestettiin DOKK1 – kirjastossa, jossa Mary vieraili ensimmäistä kertaa.

 

Lapset valmistautumassa vastaanottamaan Tanskan kruununprinsessa Maryn.

 

Yleisössä oli aikuisten lisäksi mukana satapäin lapsia päiväkodeista ja kouluista.


Aarhusissa neljä päivää kestäneiden festivaalien aikana erilaisia tapahtumia oli tarjolla yli 150.
  Ozobot – workshopissa käytettiin robotteja tarinankerronnan apuvälineinä, kuvitustyöpajassa pääsi tutustumaan kirjojen ja tarinoiden kuvittajien maailmaan ja kun Tanskassa oltiin, ei legoilta voinut välttyä. LEGO-työpajassa pääsi rakentamaan oman matkan legopalikoiden avulla.

Lapsiyleisön vaateparkki. Taustalla menossa kolmen kirjailijan keskustelutilaisuus. Lapset osallistuivat keskustelutilaisuuksiin ja heiltä riitti mielenkiintoisia kysymyksiä kirjailijoille.

 

Osallistuin keskustelutilaisuuksiin, joissa Maria ja Salla jakoivat ajatuksiaan kirjoittamistaan novelleista yhdessä novellikokoelmaan kirjoittaneiden muiden kirjailijoiden kanssa. Lapsiyleisöltä sateli kysymyksiä niin yleisesti kirjojen kirjoitusprosessiin kuin novelleissa käsiteltyihin aiheisiin.

Suomenruotsalainen Maria Turtschaninoff, englantilainen Katherine Woodfine ja islantilainen Aevar bor Benediktsson Manu Sareenin haastateltavana.
Salla Simukka, itävaltalainen Cornelia Travnicek ja norjalainen Endre Lund Eriksen keskustelemassa kirjoittamistaan novelleista novellikokoelmaan. Tilaisuuden juonsi tanskalainen kirjailija Martin Glaz Serup (oik.)

Oletko tutustunut ja lukenut Marian ja Sallan teoksia?

Kuvia tapahtumasta lehdlstön käyttöön löydät pressisivuilta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Marjoannika

Hei! Olen Tanskassa asuva yhteiskuntatieteilijä. Toimitan juttuja erityisesti suomalaisten saamasta näkyvyydestä ja mukana olosta erilaisissa tapahtumissa Tanskassa, mutta myös suomalaisia kiinnostavista ja koskettavista ilmiöistä yhteiskunnassa yleensä. Olen kiinnostunut tutkivasta journalismista, pohjoismaisesta tyylistä, kestävästä kehityksestä ja tarinoista tuotemerkkien takana.

Julkaistu