Kaupunkiopas Aarhusiin: 3 kaupunginosaa, 21 kohdevinkkiä

Terveisiä vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupungista Aarhusista!

Tiesitkö, että Tanskan toiseksi suurin kaupunki Aarhus on myös Pohjoismaiden yksi vanhimmista kaupungeista? Viikinkien vuonna 770 perustama merenrantakaupunki on kasvanut vuosi vuodelta eloisaksi reilun 300 000 asukkaan kaupungiksi ja tarjoaa tänä päivänä houkuttelevan toimintaympäristön eri toimialojen innovatiivisille yrityksille, eri alojen opiskelijoille ja samalla paljon nähtävää ja koettavaa matkailijoille.

Aarhus on kiehtova sekoitus vanhaa ja uutta aikaa. 400 vuotta vanhalta Tuomiokirkolta on kiven heitto kesäkuussa 2015 avattuun uuteen kirjastoon ja kaupunkilaisten ja matkailijoiden yhteiseen isoon olohuoneeseen nimeltä DOKK1.  Suosittuja käyntikohteita ovat lisäksi Aros – taidemuseo, museoksi rakennettu Vanha Kaupunki (Gamle By), avaralla viheriöllä keskustan ulkopuolella sijaitseva Moesgaard museo,  Musiikkitalo ja kasvitieteellinen puutarha.

Suosituimpien kohteiden lisäksi kaupungissa on lukematon määrä vähemmän tunnettuja ja esiin nostettuja, mutta kokemisen arvoisia paikkoja, joilla on oma tarinansa ja paikkansa osana kaupungin pitkää historiaa ja yleistä tunnelmaa.

21 kohdevinkkiä Aarhussin kaupunkilomalle

Aarhusin kaupunkiopas sisältää 21 kohde- ja tapahtumavinkkiä Aarhusin kaupunkilomalle. Vinkeissä on mukana paljon vähemmän tunnettuja ja esiin nostettuja kohteita ja samalla kaupungissa asuvan suomalaisen jutun kirjoittajan omia suosikkeja. Paikat ja tapahtumat sijaitsevat  kolmessa suosituimmassa kaupunginosassa: ydinkeskustassa, latinalaisessa korttelissa ja Frederiksbjergissä. Kaupunginosat ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja sopivat mainiosti kaupunkilomailun aikana tutkittaviksi.

1. Ydinkeskusta

Kaupungin ”sydän” sijaitsee rautatieasemalta etelään ja edustaa Viikinkien perustamaa vanhaa kaupunginosaa. Ydinkeskustan läpi virtaa joki, jonka varrelta löytyy useita ravintoloita terasseineen. Ydinkeskustasta löytyy myös suositut käyntikohteet kuten Musiikkitalo, Aros -taidemuseo ja ostoskatu Strøget sisältäen noin 150 kauppaa 850 metrin matkalla.

Omat suosikkini ydinkeskustassa:

1. Paras kahvila: LYNfabrikken – kahvia ja työtiloja luovaan työskentelyyn

Entisiin tehdastiloihin avattu LYNfabrikken tarjoaa työtiloja luovan alan toimijoille ja pyörittää kahvilaa rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Tehtaaseen rakennetussa kahvilassa on mukavan rosoinen, hieman akikaurismäkimainen tunnelma ja kahvilan kattoterassi on ainutlaatuinen paikka nauttia näköalasta yli kaupungin.

 

LYNfabrik -kahvilan kattoterassilta on näkymä Aros-taidemuseolle ja Rainbow -panoraamaan. Kuva: Timo Nyman.

 

(Vestergade 49,  lynfabrikken.dk )

2. Paras ravintola: Aarhus Street Food  – ravintolahalli 

Isoon halliin avattu kymmenien ravintoloiden ruokakeidas Aarhus Street Food on rento paikka nauttia lounasta ja iltapalaa. Monipuolinen ravintolatarjonta vaihtuu säännöllisesti ja makuvaihtoehtoja on moneen lähtöön.  Aarhusissa on kaksi ravintolahallia, joista listalle nostettu Aarhus Street Food on isompi ja tunnelmaltaan katuruokamaisempi kuin toinen halleista,  Aarhus Central Food Market.

Aarhus Street Food – ravintolahallissa toimii useita eri ravintoloita saman katon alla ja tunnelma on rento.

 

Aarhus Street Food – hallissa kohtaavat monet maut. Kuvassa  tanskalais-skandinaavinen lohileipä ja intialainen rajma.

 

(Ny Banegaardsgade 46 – aarhusstreetfood.com )

3. Paras putiikki: Salling – tavaratalo – shoppailtavaa joka lähtöön

Keskustasta löytyy paljon pieniä erikoisliikkeitä ja tunnettujen vaatemerkkien myymälöitä, mutta Sallingin tavaratalosta löytää useat merkit saman katon alta ja se on siitä syystä kätevä ostospaikka varsinkin, jos aika on kortilla. Aarhusista puuttuu suosituin tanskalaisen vaatemerkki Minimumin oma myymälä ja Sallingista löytyy myös Minimumin tuotteita. Tavaratalon yhteydessä toimiva ruokakauppa on monipuolinen ja kätevä paikka tehdä tuliaisherkkuostoksia.  

(Søndergade 27, salling.dk )

4. Parasta koettavaa: Kulttuurin monitoimitalo Godsbanen 

Aros – taidemuseon takana sijaitseva Godsbanen on vanhan rautatiehallin tiloissa toimiva kulttuurin monitoimitalo. Rakennuksesta löytyy viihtyisä ja tilava kahvila-ravintola Spiselauget, kulttuurialan toimijoiden työtiloja. Godsbanella on myös teatteri- ja tanssisalit, joissa järjestetään erilaisia yleisötapahtumia. Rakennuksen pitkä sisäpiha on myös kokemisen arvoinen ja sieltä löytyy muun maussa puutarha-kahvila, pieni leikkipuisto, skeittausmahdollisuus ja hiekkakummuista rakennettu BMX-rata, mihin myös  perheen pienimmät toivotetaan tervetulleeksi omilla potkupyörillään.

Kulttuurin monitoimitalo Godsbanen sisätiloista ja pihapiiristä löytyy koettavaa kaikille.

 

Aarhusissa asuu arviolta noin 300 suomalaista. Kuvassa yksi heistä nauttimassa Godsbanen pihapiirin tunnelmasta.

 

(Skovgaardsgade 3, godsbanen.dk)

5. Parhaat näköalat: Rainbow panoraama 

Vaikka Aros – taidemuseo ja sen ylimmässä kerroksessa sijaitseva Rainbow panoraama kuuluvatkin suosituimpiin kohteisiin Aarhusissa, panoraama pääsee mukaan vinkkilistalle tavoitteena kannustaa lunastamaan Aros -taidemuseon pääsylippu ihan vain pelkän panoraama vierailun takia. Panoraamasta aukeaa mahtavat maisemat yli kaupungin ja kohde sopii myös mainiosti lapsille, sillä näköalaputkessa on perheen pienempien turvallista ja hauskaa kirmailla.

Aros-taidemuseon Rainbow panoraamassa pääsee tarkastelemaan Aarhusin kaupunkia eri värimaailmoissa.

 

Rainbow panoraama on sekä näköalapaikka että tanskalais-islantilaisen taitelija Olafur Eliassonin pysyvä taideteos Aros-taidemuseossa.

 

(AROS ALLÉ 2, aros.dk)

6. Paras katufiilis: Vestergade

Pitkän Vestergade – kadun varrelta löytyy paljon kauppoja ja kahviloita ja kadun varrelta pääsee sujahtamaan myös idylliselle Møllestien – kadulle, jossa on pieniä värikkäitä, 1800 – luvun loppupuolella rakennettuja taloja.

7. Paras kulttuuritapahtuma: The Aarhus festival 31.8 – 9.9.2018

Aarhus festivaali on yksi Skandinavian suurimpia kulttuuritapahtumia sisältäen niin paikallisten, kansallisten kuin kansainvälistenkin taiteilijoiden ohjelmaa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965.

(Vester Allé 3, aarhusfestuge.dk)

2. Latinalainen kortteli

Latinalaisessa korttelissa on ollut asutusta ja elämää 1400 -luvun loppupuolelta alkaen ja kortteli edustaakin Aarhusin vanhinta kaupunginosaa. Korttelista löytyy paljon design-vaateliikkeitä, pieniä putiikkeja, tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita, mutta jo pelkkä kävelyretki alueelle kannattaa. Mukulakivikadut ja viehättävät 1600-, 1700- ja 1800 – luvuilta peräisin olevat värikkäät rakennukset henkivät kaunista vanhan kaupungin tunnelmaa.

Omat suosikkini Latinalaisessa korttelissa:

8. Paras kahvila: La Cabra – hyvä meininki ja tuoretta kahvia 

Jos arvostat tuoretta, kahvin tekoon vihkiytyneiden ammattilaisten valmistamaa kahvia ja haluat maistella uusia kahvimakuja, suosittelen kahvihetkeä kahvipaahtimo La Cabrassa! Kahvilassa on mahdollisuus ostaa maistelutarjotin sisältäen neljästä eri kahvipavusta valmistetut ja neljässä eri kahvikupissa tarjoiltavat aeropress – suodatinkahvit. 

(Graven 20, Aarhus – lacabra.dk)

9. Paras ravintola: Luomuravintola L’estragon -fiiniin illalliseen ranskalaisittain

Jos et vielä ole aistinut pariisilaisten pikkukatujen tunnelmaa Latinalaisessa korttelissa kävellessäsi,  tämä ranskalaista keittiötä edustava pieni ravintola avaa aistit viimeistään Ranskan suuntaan. Ravintolan erityisyys on, että ruoasta 90-100 % on luomuruokaa.  

(Klostergade 6, lestragon.dk)

10. Paras putiikki: Designer Zoo
 – tanskalaisia designia  

Kööpenhaminastakin löytyvä Designers Zoo – myymälä myy tanskalaisia design – tuotteita ja Aarhusin myymälästä löytyy mielenkiintoinen valikoima Kööpenhaminan työpajassa valmistettuja tuotteita.

(Badstuegade 19 – dzoo.dk)

11. Parasta koettavaa: Bispetorvet

Tuomiokirkon edessä oleva aukio on mukava paikka levähtää kaupungilla kiertelyn lomassa ja ihmetellä kaupungin sykettä 400 vuotta vanhan kirkon edustalla. Aukiolta on myös näkymä 1890-luvun lopussa avattuun Aarhusin teatteriin.

(Bispetorvet ) 

12. Parhaat näköalat: Tuomiokirkon torni 

Tuomiokirkon torni on toinen paikka tähyillä kaupunkia yläilmoista pientä pääsymaksua vastaan, mutta on hyvä huomioida, että torni on auki vain tiettyinä ajankohtina. Kirkossa vierailu sopii mainiosti myös lapsiperheille ja mielikuvituksella varustetut pikkuprinsessat ja -prinssit saattavat aistia kirkossa Frozen satuhahmo Elsan linnan tunnelmaa.

(Store Torv, aarhusdomkirke.dk) 

13. Paras katufiilis: Graven – vanhan kaupungin tunnelmaa  

1500 – luvulta peräisin oleva Graven on viehättävä katu, minkä varrella on paljon liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita.

Latinalaisen korttelin Graven -kadulla sijaitsevat kahviloiden ja ravintoloiden pikkuterassit ovat mainioita paikkoja levähtää nauttimaan hetkestä.

 

14. Paras katutapahtuma: Latinalaiset katufestivaalit keväisin
Latinalainen kortteli kukoistaa erityisen kirkkaissa väreissä keväisin järjestettävillä katufestivaaleilla. Keväällä 2018 tapahtuma pidetään 26.5.2018 ja katutapahtuman ruokateemana on tanskalais-perulainen ruoka. Tapahtuman aikana Latinalaisessa korttelissa sijaitsevat kaupat järjestävät erilaisia workshoppeja, kilpailuita ja tarjoavat tuotteitaan erikoishinnoilla.

(Rosengade 22,  Aarhus C)

3. Frederiksbjerg

Frederiksbjerg on suosittu asuinalue parin kilometrin päässä ydinkeskustasta ja latinalaisesta korttelista. Alueen kolmen kadun varrelta, M.P. Bruunsgaden, Jægergårdsgaden ja Frederiksgaden, löytyy suurin osa ruokaravintoloista,  kahviloista ja pienistä erikoismyymälöistä. Frederiksbjergissä sijaitsee myös  Bruun’s Galleri -ostoskeskus.

Omat suosikkini Frederiksbjergissä:

15. Paras kahvila: Bülows Kaffebar – ei stressaajille!

Bülows Kaffebar on Frederiksbjergin suositulla ravintolakadulla sijaitseva kahvila, joka markkinoi itseään ”stressivapaana” kahvilana. Kahvila sijaitsee kellaritasolla ja ikkunan rajasta on hauska seurata kiirehtivien jalkojen askelluksia kadulla. Kahvilassa on usein myynnissä myös käsitöitä ja taidetta. 

(Jægergårdsgade 80, bulowskaffebar.dk)

16. Paras ravintola: Forlæns & Baglæns – herkutellen lähekkäin 

Frederiksbjergin suositulla ravintolakadulla sijaitsee pieni ja tunnelmallinen lounas- ja illallisravintola Forlæns & Baglæns. Paikan sisustus on hauskalla tavalla hieman sekava ja ruokalistalta löytyy mielenkiintoisia herkkuja kuten paahdettua manchego – juustoa. Pöytävaraus suositeltava. 

(Jægergårdsgade 23, forlaensogbaglaens.dk)

17.  Paras putiikki: Marianne Røgild – keramiikkatyöpaja ja myymälä

Marianne Røgild on keramiikkatyöpaja, jossa näet työpajalla valmistuvia keskeneräisiä töitä ja löydät myynnissä olevia valmiita, värikkäitä, pastellinsävyisiä keramiikkatöitä.

( Jægergårdsgade 55, marianneroegild.dk) 

18. Parasta koettavaa: Toripäivät Ingerslev Boulevardilla keskiviikkoisin ja lauantaisin

Mikään ei voita Ingerslev Boulevardin toritunnelmaa! Varsinkin kesäaikaan torilla on useita kymmeniä torimyyjiä ja torilta on vaikea poistua ostamatta pientä kukkakimppua, juustokimpaletta, tuoretta Pohjanmerestä pyydystettyä kalaa tai vihanneksia.  

Ingerslev Boulevardin tori vetää puoleensa niin paikallisia kuin matkailijoita. Kuva: Timo Nyman.

 

(Ingerslevs Boulevard 1)

19. Parhaat näköalat: Frederiksbjergin koulun kattoterassi

Ingerslev Boulevardin torin viereen elokuussa 2016 avatun Frederiksbjergin peruskoulun ja sen yhteydessä toimivan päiväkodin rakennus on arkkitehtuurisesti ja toiminnallisesti kiinnosta. Rakennuksen ulkopuolelta löytyy oleskelutiloja, jotka on tarkoitettu hyödynnettäviksi myös koulun ollessa kiinni. Kattoterassille johtaa helppokulkuiset rappuset ja terassilta aukeaa mahtavat näkymät kaupungille – kannattaa käydä katsomassa! Koulun pihapiiristä löytyy myös iso leikkipuisto, kanitalli ja lintutalo.

(Ingerslevs Boulevard 2, frederiksbjergskole.dk) 

20. Paras katufiilis: Jægergårdsgade 

Jægergårdsgade on Frederiksbjergin tunnetuin ja suosituin ostoskatu kahviloineen ja pikkuputiikkeineen. Kadun toisessa päässä sijaitsee rautatieasema ja  Bruun’s Galleri – ostoskeskus. 

(jaegergaardsgade.dk )

21. Parhaat kirpputorilöydöt:  Markkinat puistossa 

Markkinat puistossa – kirpputoritapahtuma pyörii läpi kesän Musiikkitalon ja Aros – taidemuseon edustalla. Viheralue täyttyy yksityisten ihmisten kirppispöydistä kesällä 2018 neljästi: 27.05.2018, 17.06.2018, 22.07.2018 ja 19.08.2018.

(Frederiks Allé 16, visitaarhus.dk/marked-i-parken-gdk1092941)

Kiitos, että sain jakaa sinulle omat suosikkipaikkani Aarhusissa. Onko Aarhus kaupunkina sinulle tuttu? Mitkä ovat omia suosikkipaikkojasi näillä kolmella alueella tai kaupungissa yleensä?

Lue lisää matkavinkkejä Aarhusin matkailusivuilta. Aarhusista löytyy myös paljon sympaattisia majoitusvaihtoehtoja, joita voit etsiä ja vertailla esimerkiksi momondon hotellihaussa.

Miten varustautua matkalle? Pikapukeutumisvinkit kaupunkiin matkaaville   
Aarhus sijaitsee meren rannalla ja kaupungissa tuulee usein. Suosittelenkin pakkaamaan matkalle mukaan tuulen- ja sateenpitävää vaatetusta ja hyvät kävelykengät, sillä kaupungissa on tosi helppo ja kätevä kävellä kaupunginosasta toiseen. Merenrannalla sijaitsee useampia uimarantoja niin pohjoisosassa kaupunkia kuin etelässäkin ja lisäksi kesäksi 2018 avattu merivesiuimala, joten rannalle sopivat asusteet aina uikkareista uimashortseihin ja  sandaaleihin on myös hyvä pakata mukaan varsinkin kesäaikaan. Jos olet kova shoppailemaan, Aarhusin pienistä niche-myymälöistä ja suuremmista ostoskeskuksista voi olla vaikea poistua ilman tuliaisostoksia, joten iso matkakassi on must.

Lämpimästi tervetuloa kaupunkiin ja oikein hyvää matkaa! Ehkä törmätään kaupungilla! 🙂

Kirjoittaja Marjoannika Nyman vieraili Tanskassa ensimmäisen kerran vuonna 2007 ja ihastui  länsirannikon tarjoamiin leijasurffausmahdollisuuksiin. Hän muutti asumaan osittain Tanskaan vuonna 2012  ja asuu nyt vakituisesti Aarhusissa Frederiksbergin kaupunginosassa yhdessä miehensä ja pian 5-vuotiaan tyttärensä kanssa. Työmatka taittuu pyörällä Frederiksbergistä ydinkeskustan läpi latinalaisessa korttelissa sijaitsevalle työpaikalle. 

4 kommentarer til “Kaupunkiopas Aarhusiin: 3 kaupunginosaa, 21 kohdevinkkiä”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Marjoannika

Hei! Olen Tanskassa asuva yhteiskuntatieteilijä. Toimitan juttuja erityisesti suomalaisten saamasta näkyvyydestä ja mukana olosta erilaisissa tapahtumissa Tanskassa, mutta myös suomalaisia kiinnostavista ja koskettavista ilmiöistä yhteiskunnassa yleensä. Olen kiinnostunut tutkivasta journalismista, pohjoismaisesta tyylistä, kestävästä kehityksestä ja tarinoista tuotemerkkien takana.

Julkaistu