25 must-read muotikirjaa

Muotikirja käsitteenä on laaja. Muodista kertovat opukset kattavat kaiken kahvipöytää koristavista kauniista kuvakirjoista ja opettavaisista oppaista aina jännittäviin omaelämänkertoihin ja inspiroiviin muotitalojen ja kuuluisimpien suunnittelijoiden muotokuviin.

Muotikirjoja on julkaistu lukuisia, mutta alla oleva lista esittelee 25 muotikirjaa, jotka tuovat muotimaailmaa esiin eri näkökulmista,  ja takuulla kiinnostavat jokaista muodista kiinnostunutta lukutoukkaa.

Christian Dior: The Little Dictionary of Fashion

Tämä pieni käsikirja auttaa sinua hallitsemaan kaikki  Dos ja Don’ts muotiin liittyen. Kirjan on kirjoittanut itse Christian Dior – mies, jota pidetään muotimaailman yhtenä historian suurimmista haute couture -suunnittelijoista.

 

Daniele Bott: Chanel

Kirjan avulla sukelletaan maailman johtavia muotitaloja edustavan Chanelin historian uumeniin. Kirjan toimittanut Daniele Bott esittelee muotitalon Chanelin keskeisten  teemojen kautta ja mukana ovat niin Kamelia -kukka, Little Black Dress, muotitalon kuuluisa tuoksu ja paljon muuta.

 

Harold Koda: Model as Muse: Embodying Fashion

Mallit ovat aina olleet keskeisessä asemassa muodinluojien visioiden esiintuomisessa edustaen kauneuden perimmäistä symbolia. Kirjassa luodaan katse kaikkien aikojen tunnetuimpiin malleihin aina 60-luvulla tunnetuksi tulleesta Twiggystä 90-luvun mallitähteen Naomi Campbelliin.

Kirsi Niinimäki: Sustainable fashion

Aalto Yliopiston julkaisema teos esittelee kestävää muotoilua, avaa näkemyksiä kokeellisesta suunnittelusta ja esittelee vihreän liiketoimintaa case-esimerkkien kautta. Kirjaan on kirjoittanut yhteensä 12 muodin ja taiteen parissa toimivaa suunnittelijaa, tutkijaa, aktivistia, opettajaa, opiskelijoita ja asiantuntijaa.

Kirjoittajien joukossa on muun muassa kirjan toimittanut Aalto Yliopiston tutkija ja Fashion/Textile Futures -tutkimusryhmän vetäjä Kirsi Niinimäki, The Eco-Design Handbook -kirjan jo vuonna 2002 toimittanut Alastair Fuad-Luke ja kestävän kehityksen suunnitteluprosessista väitöstä Kanadan yliopistossa valmisteleva muotisuunnittelija Anika Kozlowski. Julkaisu on maksuton ja ladattavissa Aalto Yliopiston verkkokaupasta.

Grace Coddington: Grace: A Memoir

Voguen tunnettu toimittaja, joka on jäänyt monen mieleen myös omaperäisellä muhkealla ja punaisella hiustyylillään, avaa kirjassa älykkäällä ja humoristisella otteella elämäänsä muodin parissa niin yksityiselämän kuin työelämänkin valossa.

 

Ari Seth Cohen: Advanced Style

Tässä innostavassa kirjassa Cohen osoittaa ettei tyyli tunne ikää. Hän saa tarinaansa tukea usealta kypsältä, elämää nähneeltä naiselta, joita yhdistää varma tyylitaju ja rohkeus erottua.

 

Bridget Foley: Tom Ford

Kirjan avulla saat täydellisen katsauksen Tom Fordin vaikuttavaan aikaan Guccin johtavana suunnittelijana. Tämä niin kutsuttu coffee table book sisältää kaikki sensuellit vaatemallit ja mainokset, joiden ansiosta Tom Fordista tekeytyi synonyymi seksikkäälle 2000 –luvun muodille.

 

Hannele Lampela: Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta 

Useamman lastenkirjan kirjoittaneen Hannele Lampelan teoksesta löytyy neuvoja ja apua niin vaatekaapin organisointiin kuin shoppailuun ilman huolta taloudesta. Onko shoppailu ilman taloudellista ahdistusta edes mahdollista? Kirjailijan omakohtainen kokemus pikavippifirman lainakäsittelijänä ja himoshoppaajana tuo mielenkiintoisen sävyn talousneuvoihin.

Carine Roitfeld: Irreverent

Ranskan Vogue’n entinen päätoimittaja Carine Roitfeld henkilöityy maailmalla  ihannoitavaan pariisilaiseen tyyliin. Kirjan avulla pääset inspiroitumaan Roitfeldin henkilökohtaista tyylistä ja vaikuttavasta urasta.

 

Manolo Blahnik: Manolo Blahnik

Tässä kirjassa sukelletaan 40-vuotiseen kenkäsuunnittelun historiaan kenenkäs muun kuin Sinkkuelämää Carrie Bradshawin ihaileman kenkäsuunnittelija Manolo Blahnikin näkökulmasta. Tämä taitava herrasmies tunnetaan pieniä taideteoksia muistattavista kengistään.

 

Diane von Furstenberg: The Woman I wanted to be

Diane von Furstenbergin tarina sisältää paljon muutakin kuin hänen 70-luvulla suunnittelemat, naisia voimaannuttaneet kietaisumekot. Kirja kertoo tarinan vahvasta ja visionäärisestä belgialaisesta naisesta, joka on onnistunut rakentamaan muoti-imperiumin.

 

Mario Testino: Kate Moss by Mario Testino

Tässä hauskassa kirjassa pääset lähemmäksi juhlahumusta tunnetuksi tullutta mallia: Kate Mossia.  Kirja sisältää Marion Testinossin intiimeitä kuvia mallikaunottaresta, mutta erityistä kirjassa on Kate’n kirjoittamat esseet – mallit kun eivät tyypillisestä ole juurikaan itse äänessä.

 

lberto Oliva & Norberto Angeletti: In Vogue

Vuodesta 1892 alkaen Vogue-muotilehti on jättänyt painavan jälkensä muotiin. Kirja sisältää runsaan kokoelman suositun muotilehden kauniita kansikuvia ja kaikkien aikojen lahjakkaimpien muotikuvaajien kuvia.

 

Cally Blackman: 100 Years of Menswear

Muotihistorioitsija Cally Blackman tarjoaa kirjassaan mielenkiintoisen näkemyksen miesten muotiin viimeisen sadan vuoden ajalta. Kirja sisältäen laadukasta kuvamaailmaa  ja rikkaita kuvituksia aina räätälöidyistä puvuista rohkeisiin punk – lookkeihin.

 

June Newton & Helmut Newton: Helmut Newton

Tämä vaikuttava, lähes 35 kiloa painava teos sisältää kuvia yhdeltä maailman valokuvaajamestareista, Helmut Newtonilta. Muodoltaankin upea kirja tarjoilee aimo annoksen elegantteja alastonkuvia, lumoavia Hollywood-muotokuvia ja taiteellisia muotikuvia.

 

Balenciaga: Shaping Fashion af Lesley Ellis Miller

Kirja johdattelee lukijan legendaarisen muotitalon kulisseihin, minkä espanjalainen haute couture -suunnittelija Cristóbal Balenciaga perusti vuonna 1919. Muotitalon veistokselliset ja modernin naiselliset vaatteet ovat toimineet inspiraation lähteenä jo vuosikymmenien ajan nuorempien sukupolvien suunnittelijoille.

 

Milla Muurimäki: Style Traveller

Keväällä  2017 julkaistu Style Traveller on englanniksi julkaistu ja muotitoimittaja ja stylisti Milla Muurimäen toimittama teos. Se sisältää sekä mielenkiintoista tietoa ja vinkkejä muotiin ja pukeutumiseen eri aikakausina että silmänruokaa kuvitustaiteen keinoin.  Kirjan kuvituksesta vastaa Lahden taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto Yliopistossa muotisuunnittelua opiskellut ja nyt Kuvittaja -lehden päätoimittajana työskentelevä Minna Ainoa.

  

 

Farid Chenoune & Florence Muller: Yves Saint

Tämä kirja tarjoaa retrospektiivisen näkökulman yhteen suurimmista ranskalaisista muodin luojista ja kyseessähän on Yves Saint Laurent. Kirjan avulla päääset inspiroitumaan hänen lukuisista muusistaan ja kauniista Diorin ja YSL:n kokoelmista.

 

Andrew Bolton: Alexander McQueen: Savage Beauty 

Alexander McQueen tunnetaan brittiläisenä muodin enfant terrible:nä, kauhukakarana, joka valitettavasti päätyi itsemurhaan vuonna 2010. Hänen suunnittemansa mallit jatkavat kuitenkin eloa, ja tämä kirja sisältää mielenkiintoisen kokoelman McQueenin töitä maustettuna suunnittelijan ajatuksilla ja lainauksilla.

 

Kelly Cutrone: If You Have to Cry, Go Outside

Tässä humoristisessa kirjassa PR-nainen Kelly Cutrone tarjoilee erilaisia uravinkkejä nuorille, muodista kiinnostuneille naisille. Hän maalaa kuvaa toisinaan ankarastakin muotiteollisuutta todellisella no bullshit – asenteella.

 

Florence Muller: Dior: The New Look Revolution 

Legendaarinen muotitalo Dior tunnetaan erityisesti New Look -mallistosta vuodelta 1947. Tämä kirja käsittelee Diorin vallankumouksellista suunnittelua, joka muutti sodanjälkeistä muotia – ja muuttaa sitä yhä tänä päivänäkin.

 

Scott Schuman: Closer

Suositusta Sartorialist-blogista tuttu street-katutyylin valokuvaaja Scott Schuman on kerännyt kirjaan lukuisia hienoja kuvia katutyyleistä. Kirjan avulla pääset siis inspiroitumaan ja hakemaan tyylivinkkejä “tavallisilta” ihmisiltä.

 

Diana Vreeland: D.V. 

Harper’s Bazaarin ja Voguen toimittaja Diana Vreeland edustaa yhtä muotimaailman vaikutusvaltaisimmista äänistä. Tässä omaelämäkerrassa lukija pääsee mukaan seuraamaan muodin maailmaa yökerhoissa, linnoissa ja cat walkeilla eri puolella maailmaa.

 

Sophie Mas, Audrey Diwan, Caroline de Maigret & Anne Berest: How to be Parisian

Neljä ranskalaista stailistia kertovat tässä humoristisessa kirjassa, miten tulet todelliseksi pariisittareksi. Naiset jakavat parhaat pukeutumisvinkit eri tilanteisiin aina treffeistä chic –tyylittelyyn – ja osana lukuelämystä pääset mukaan näiden neljän tyttökaveruksen hyvään meininkiin.

 

Pamela Golbin: Valentino: Themes and Variations

Kirjassa pääset lumoutumaan Italian Valentino – muotitalon kauniista vaatemalleista, joihin ovat lumoutuneet yhtä lailla myös Hollywoodin tähdet kuin Euroopan prinsessatkin.

4 kommentarer til “25 must-read muotikirjaa”

 1. Kiitos Marjoannika tästä erittäin kattavasta ja mielenkiintoisesta muotikirja esittelystä.
  Joukossa oli monia myös itseäni kiinnostavia kirjoja.

  “Pariisitar – missä ja milloin vain” on aika chic kirja ranskalaisen naisen tyylistä vaikka se onkin minusta kirjoitettu vähän “ketunhäntä kainalossa”.

  Helmut Newtonista olen aina haaveille omaan kotiin mutta mihin ihmeeseen sijoittaisin tämän valtavan opuksen. Käsittämättömän tyylikkäitä kuvia, joita voi vain tuijottaa ja ihailla.

  Totta kai minä kenkähulluna tarttuisin myös Manolo Blahnikiin ja selaisin se heti läpi.

  Kirsi Niinimäki ja Sustainable fashion kiinnostaa ja menee ehdottomasti “must to read” -listalle.

  1. Hei Marjo,
   Kiitos palautteesta. Kiva kuulla, että löysit listalta omia suosikkeja ja mahdollisesti kirjahyllyyn sopivia :). Kiva, että osa kirjoista löytyy e-versioina. Mukavaa kevättä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Marjoannika

Hei! Olen Tanskassa asuva yhteiskuntatieteilijä. Toimitan juttuja erityisesti suomalaisten saamasta näkyvyydestä ja mukana olosta erilaisissa tapahtumissa Tanskassa, mutta myös suomalaisia kiinnostavista ja koskettavista ilmiöistä yhteiskunnassa yleensä. Olen kiinnostunut tutkivasta journalismista, pohjoismaisesta tyylistä, kestävästä kehityksestä ja tarinoista tuotemerkkien takana.

Julkaistu