Oscar – gaala 90-vuotta: ikonisimmat asut suomalaisen suunnittelijan kuvittamina

Yhdysvaltain elokuva-akatemia palkitsee maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina kuluvaa vuotta 2018 jälleen vuoden parhaat elokuvat ja niiden tekijät.  Suoraa tv-lähetystä Oscar gaalasta Hollywoodin Dolby-teatterista seurataan yli 200 eri maassa, myös Suomessa.

Oscar – gaala on ennen kaikkea elokuvamaailman juhla, mutta myös historiallinen fashion – tapahtuma, sillä kuluvana vuonna gaala järjestetään peräti 90. kerran.

Tapahtuman 90-vuotissyntymäpäiväjuhlien johdosta pyysimme suomalaista suunnittelijaa Anne Rasilaista kuvittamaan 21 ikonisinta Oscar – asua omalla taiteellisella tyylillään.

Ennen Annen taidepläjäystä, avaan alkuun hieman tapahtumaa suomalaisten näkökulmasta ja pureudun muutamaan kiinnostavaan yksityiskohtaan vuoden 2018 tapahtumassa. Artikkelin lopusta löytyy myös viisi inspiroivaa,  miesten klassisista puvuista poikkeavaa esimerkkiä.

Lyhyesti Oscar – gaalasta ja suomalaisista osana tapahtumaa

Oscar – palkintoja on jaettu vuodesta 1928 alkaen ja palkintosarjoja on kaikkiaan 24 aina parhaasta nais- ja miespääosasta parhaaseen ohjaukseen, kuvaukseen, musiikkiin, leikkaukseen ja puvustukseen. Eniten palkintoja on saanut kautta historian Ben-Hur, Titanic ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu.

Suomen ensimmäinen ehdokas ulkomaisen elokuvan kilpailussa oli Timo K. Mukan romaaniin pohjautuva elokuva Maa on syntinen laulu vuonna 1973. Elokuvan ohjasi Rauli Mollberg ja pääosaa elokuvassa esittää Maritta Viitamäki.

Vuonna 2018 Dome Karukosken ohjaama ja Aleksi Bardyn käsikirjoittama elokuva Tom of Finland  valittiin Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi, mutta valitettavasti elokuva ei päässyt loppukilpailuun asti.

Ensimmäinen suomalainen Oscar-palkittu on Janne Kontkanen . Hänet palkittiin vuonna 2014 kehittämästään 3D-teknologiasta, jota on käytetty vuodesta 2008 lähtien kaikissa Dreamworks-elokuvayhtiön animaatioissa.

Kiinnostavat yksityiskohdat vuoden 2018 Oscar – ehdokkaista

Vuonna 2018 on ensimmäistä kertaa ikinä Best Cinematography –sarjassa ehdolla naispuolinen kuvaaja. Hän on amerikkalainen elokuvaohjaaja Rachel Morrison. 

 

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen Paras ohjaaja – sarjassa on ehdolla myös pitkästä aikaa nainen Lady Bird -elokuvaohjauksen takaa, Greta Gerwig. Hän on samalla kaikkiaan historian viides nainen, joka on saanut parhaan ohjauksen Oscar-ehdokkuuden.

 

22 –vuotias näyttelijä Timothée Chalamet  on kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin näyttelijä, joka on ehdolla Paras näyttelijä – sarjassa. Hän näyttelee elokuvassa Call Me By Your Name. Jackie Cooper oli ehdolla samassa sarjassa 9-vuoden ikäisenä ja Mickey Rooney 19-vuotiaana.

Timothee Chalamet
Oscar Gaalassa vuonna 2017. Kuva Depositphotos

 

Irlantilainen, Lady Bird -elokuvassa näyttelevä Saoirse Ronan on ehdolla kolmessa eri sarjassa. Nyt 23 -vuotias Ronan nähtiin jo 13-vuotiaana elokuvassa Sovitus.

 

Saoirse Ronan Oscar Gaalassa vuonna 2008 jalassaan kauniit hopeiset sandaalit. Kuva: Depositphotos

 

Naisten ikonisimmat puvut 90 vuoden ajalta

Oscar – gaala on ennen kaikkea elokuvamaailman juhla, mutta samalla melkoinen fashion – tapahtuma.  90 vuoteen mahtuu paljon erilaista muotia eri vuosikymmeniltä.

Halusimme vähän leikitellä aiheella ja kutsuimme mukaan leikkiin suomalaisen kuvittajan Anne Rasilaisen. Valitsimme kaikkiaan 21 ikonisinta naisten mekkoa 90 vuoden ajalta ja pyysimme Annea kuvittamaan puvut.  Olemme koonneet Annen kuvitukset alla löytyvään infografiikkaan (klikkaamalla kuvaa saat kuvan isommaksi).

Oma ehdotukseni listalle mukaan oli Björk Joutsen -asussaan vuodelta 2001. Pukua on pidetty kaikkien aikojen mauttomimpana asuna, mutta minusta puku on oivallinen esimerkki eläinaiheisesta puvusta, johon ei ole tarvinnut käyttää oikean eläimen turkkia edes vuonna 2001. Puvun on suunnitellut Lontoossa asuva, makedonialainen muotisuunnittelija Marjan Pejoskin.

Löydätkö asuista oman suosikkisi?

Miehiä unohtamatta  –  kuusi inspiroivaa esimerkkiä

Klassinen tumma puku on hallinnut pitkään miesten Oscar Gaalan pukeutumista lukuunottamatta South Parkista tunnettuja  Trey Parkeria and Matt Stonea  pukeutuessaan naisten asuihin vuoden 2000 gaalassa.

Valitsin alle viisi miesten asuvalintaa, joissa on poikettu klassisesta miesten puvusta ja rohjettu vähän revitellä.

Vuonna 2006 parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Half Nelson saanut Ryan Gosling pukeutui tummaan pukuun, mutta nousi otsikoihin ei niinkään perinteikkäällä miesten valkoisella paidalla, vaan valkoisella Guzzin röyhelöpaidalla. Paitavalintaa pidettiin tuohon aikaan rohkeana tyylivalintana jakaen mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Ryan Gosling pukeutuneena miesten pukuun, jonka alla asua koristaa Guccin paita. Kuva: Depositphotos

 

Yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja Ansel Elgort,  DJ –nimeltään Ansølo valitsi rohkeasti ylleen mustasta poikkeavan, Pradan sinisen smokin vuonna 2015.

Näyttelijä Ansel Elgort vuoden 2015 Oscar gaalassa. Kuva Flickr Disneyabc

 

Samana vuonna englantilainen näyttelijä David Oyelowo valitsi pari pykälää Elgorttia  rohkeamman värin Dolce & Gabbanan mallistosta.

 

Oma suosikkini on Pharrell Williamsin tyylittely vuodelta 2016. Klassinen yläosa yhdistettynä käärittyihin puvun housuihin on tosi cool valinta oman vaatemerkin omaavalta mieheltä, joka on tuottanut biisejä muun muassa Snoop Doggille, Justin Timberlakelle ja Britney Spearsille.

Oscars Pharrell Williams vuoden 2016 Oscar -gaalassa. Kuva: Depositphotos

 

Viides suosikkini on Ashton Sandersin ruudullinen puku vuodelta 2017.

Moonlight elokuvasta tuttu näyttelijä Ashton Sanders Oscar gaalassa vuonna 2017.  Kuva Depositphotos

 

Calvin Clein – vaatemerkin vaatemalliksi napattu Sanders tykkää revitellä asuilla rohkeasti. Oscareiden jatkoille hän vaihtoi päälleen kiltin, valkoiset sukat ja old school Vans – skeittikengät. 

 

Pian selviää, ketkä ovat tämän vuoden elokuvista palkitut ja ketkä maailman kuuluisammalla elokuvamaailman punaisella matolla astelevat kaameimmat ja makeimmat pukeutujat. Mikä on oma veikkauksesi?

 

Lähteet:

Kansikuvan kuvalähteet:  Halle Berry (Featureflash Photo Agency / Shutterstock Inc.), Ashton Sanders (Deposit Photos), Emma Stone (Tinseltown / Shutterstock Inc.), Michelle Williams (Featureflash Photo Agency / Shutterstock Inc.), Lupita Nyong’o (Jaguar PS / Shutterstock, Inc.), Jennifer Lawrence (s_bukley / Shutterstock Inc.), Julia Roberts (Featureflash Photo Agency / Shutterstock Inc.),Björk (Featureflash Photo Agency / Shutterstock Inc.), Penelope Cruz (Featureflash Photo Agency / Shutterstock, Inc.)

https://www.geo.tv/latest/178369-fun-facts-about-2018-oscars-nominations
http://oscar.go.com
https://fi.wikipedia.org/wiki/Oscar-palkinto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Marjoannika

Hei! Olen Tanskassa asuva yhteiskuntatieteilijä. Toimitan juttuja erityisesti suomalaisten saamasta näkyvyydestä ja mukana olosta erilaisissa tapahtumissa Tanskassa, mutta myös suomalaisia kiinnostavista ja koskettavista ilmiöistä yhteiskunnassa yleensä. Olen kiinnostunut tutkivasta journalismista, pohjoismaisesta tyylistä, kestävästä kehityksestä ja tarinoista tuotemerkkien takana.

Julkaistu